Nieuw duurzaam beton kan uitstoot met 40 procent verlagen | Change Inc.

2022-09-23 22:04:23 By : Ms. Amy Zhang

Nieuw duurzaam beton kan uitstoot met 40 procent verlagen

Nieuw duurzaam beton kan uitstoot met 40 procent verlagen

Een nieuw type beton kan de uitstoot van stikstof en CO2 in de bouw met tenminste veertig procent omlaag brengen. Het mengsel wordt door TNO ontwikkeld in samenwerking met betonfabrikanten en recyclingbedrijven. In 2023 moet het klaar zijn voor de markt.

Beton is het meest gebruikte materiaal in de bouw. Het grote voordeel is dat het enorm sterk is en dus lang meegaat. Het nadeel is dat bij de productie van beton grote hoeveelheden stikstof en CO2 vrijkomen. “Wij hebben gezocht naar een manier om dezelfde kwaliteit te behouden en toch de emissies naar beneden te krijgen”, zegt Jeroen Kruithof die het onderzoek bij TNO leidt.

TNO denkt nu een betonmengsel te hebben ontwikkeld dat de stikstof en CO2 uitstoot met 40 procent omlaag brengt. “Dit is nog op laboratorium schaal”, zegt Kruithof. “Het komende jaar gaan we de sprong van laboratorium naar fabriek maken.” Daarbij werkt TNO samen met BTE Groep, VBI, Voorbij Prefab en Twee “R” Recycling Groep.

Het nieuwe betonmengsel stoot minder CO2 en stikstof uit omdat het gemaakt is van een ander type grondstoffen en van gerecyclede materialen. “Voor de productie van bijvoorbeeld cement is veel warmte nodig en komen veel emissies vrij. Als je met gerecycled materiaal het cementgehalte kan verlagen, of in andere bindmiddel-combinaties zelfs elimineren, scheelt dat veel uitstoot.”

Het mengsel zal uiteindelijk toegepast worden in de prefab bouw. Daarbij worden wanden en vloeren niet op de bouwplaats maar in een fabriek geproduceerd. Dit scheelt aanzienlijk in de uitstoot van schadelijke emissies. Omdat dit proces in hoge mate geautomatiseerd is, stelt dat hoge eisen aan het gebruikte beton. "Het is vooral van belang dat het beton sneller uithardt dan ter plaatse gestort beton", zegt Kruithof.

Het beperken van de uitstoot van stikstof en CO2 staat hoog op de ambitielijst van de bouwsector. Door de hoge stikstofuitstoot in Nederland liggen veel projecten in bijvoorbeeld de woningbouw stil terwijl aan de andere kant de vraag naar nieuwe woningen toeneemt. Zo moeten in Nederland tot 2030 1 miljoen woningen bijgebouwd worden om het woningtekort op te lossen.

Door gebruik te maken van prefab wanden en vloeren, gemaakt van dit nieuwe beton met gerecyclede materialen, wordt op de bouwplaats veel minder stikstof uitgestoten en zijn veel meer bouwprojecten mogelijk onder de nu strenge regels.

In 2030 wil Nederland een halvering van het gebruik van grondstoffen. Lees hier welke kansen er zijn voor bouwmaterialen.

Schrijf je in voor onze Newsbreak: iedere dag rond 12 uur het laatste nieuws

Wil jij iedere middag rond 12 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze Newsbreak.

Gisteren werd de Miljoenennota overhandigd aan de Tweede Kamer. Naast maatregelen om de koopkracht te verbeteren en de energieprijs te drukken, presenteerde het kabinet zijn plannen voor het klimaatbeleid. Dit zijn de reacties van verschillende organisaties.

Zoet water is van levensbelang, maar het wordt steeds schaarser. Ondernemers Sabine Stuiver (Hydraloop) en Peter Scheer (Semilla Sanitation) dragen met waterbesparing en -zuivering bij aan een oplossing.

join the changesluit je gratis aan

Bij een ecosysteem van 42.512 professionals, bedrijven en start-ups die samen aan oplossingen werken voor een betere toekomst. Met dagelijks kwaliteitsjournalistiek, inzichten en evenementen, want morgen wordt vandaag bedacht.

Electriq Global ontwikkelde een generator die draait op waterstof in poedervorm. De Israëlische start-up wil het gebruik van groene waterstof zo gemakkelijk maken als koffiezetten. Vrijdag werd het apparaat voor het eerst commercieel gebruikt.

Wie waren dit jaar de Changemakers?

Vind een bedrijf van morgen